sEtuNtas saNg dAltOniEn

My photo
Kadang-kadang aku tak mengerti siapa diriku di tengah-tengah metafora ini..

Thursday, January 26, 2012

CORETAN CYBER DALAM REALITI-camping RO1991 2.0 (PART 2/3)

21 Januari 2012

6.00 pagi..lols..sejuk beku haru biru~~ menggigil gosok gigi smbil basuh muka..xlarat nak mandi sebab air bilik air ni die amik dari 
sungai berdekatan..pergh!! al maklumlah, lahir tahun kambing..sume pon xmandi..amik wudu'-solat-mathurat-sarapan makan roti dengan kaya..

roti serat dan kaya~~ layan ^^

masa ni aku tau sangat Sarah Najwa tgh nerbes sebab kucing tu
 duk depan dia..bila kucing  tu dtg dekat,  lintang -pukang lah die melarikan diri..
cuma xdop video je..haish.. ~_~

kitorg dikhabarkan akan ad lagi dua orang akan dtg petang ni..Shafiq Adam dgn Afarel..nasuha cancel last minit..so, ktorg balik ke bilik rehat2 jap sebab lepas ni ad xtvt obstacle..

ni lah kediaman rasmi campers lelaki yang bernilai RM 24 Juta tu... ^^

Areefah kata kumpul tepat pkul 9.00..so ad masa lagi untuk lilek2 dalam banglo..ktorg pon baring2 
la~~ tapi terlelap jgak~~ ^^ letih kot semalam ktorg tido pkul 2 pagi..tepat 9.00 pagi ktorg dah start siap2..tapi ble dah 9.15 bdak pmpuan x juga muncul2..lols..satu siasatan telah dijalankan dan keputusannya..tiga gadis ditahan dalam serbuan di bawah sesyen 3/24 atas kesalahan 
cuai menepati masa kerana tido~ ahaha..no wonder la~~ bila diorg kuar, muka diorg sembab lagi~~ lols..

muka Areefah sgt ketara menunjukkan beliau baru bangun tido~~ 

dari kiri -CODO,,,Retis,,,Hackers,,,Traveller,,,YB...sinergi antara kami ^^


lepas taklimat ringkas, ktorg  bergerak dengan komander 
camp site g wat obstacle..dkat area alang sedayu tu, ada macam laluan gua buatan askar jepun untuk pergi Bentong masa zaman jajahan diorg dulu..
wow~~ lubang tu macam highway sebab agak besar..kalo Arimi ngan Rafiq masuk pon lepas la

Ryuzaki-San atau Azizan (2)..bukang rajo lawok..tapi Retis kito~~


Trip ni antara yg sesuai untuk bidang pharmacies..untungla~~

Kimi LEBONG je lebey...padahal xsampai tgh pong~~

Ryu sanggup berkaki ayam demi kasut terchenta~~ style!!
melintasi sungai.. ^^

dekat belakang tu bley nmpak highway dah..

antara bahagian yang paling deras dan dalam..knee jam dah tenggelam~~

..haha..pastu, kitorg redah sepanjang sungai smpai jumpa 
terowong besau..masuk je kat situ, komander tadi main harmonika..sebab dalam tu bergema..yg Areefah ni lak gatal sepak air kat ktorg..dah bengkek sgt,
sume lari kocak air kasi sume basah..ahaha..cam budak2..termasuk la aku~ haha..

harmonika yang dimainkan oleh komander~~

atas kitorg ni dah pon highway..air sungai yg mengalir...


tapi lepas tu pakcik tu ckp nak bawak ktorg g air terjun..so ktorg pon mengiyakan je la..dalam hati aku, kata nak buat obstacle tapi lak jadinya..ape2 je la pakcik..janji enjoy..lebeh kurg 1 jam, ktorg smpai kat air terjun..tadaa!!

sampai jua destinasi 'obstacle'

masa tu jugak la aku ngan Niejam sedar yang kat
badan ktorg ad pacat tgh menjalankan operasi "Dermalah Darah"..damn~ aku kene kat belakang pinggang while Niejam kat depan..pastu kitorg enjoy mandi2 
kat air terjun tu..seronok..sejuk~~ grr~~ ..

tinggi air terjun lebey kurang dua tingkat bangunan

Imam-Imam Muda Republic of 1991

dan kami semua!!


lepas tu aku take five jap..duk la kat tepi jap..tgk Retis kte, RyuZaki San bina Menara Batu..

tadaa!!! hebak dok Retis kito wak ni~~

tgh2 usha diorg mandi..tiba2 aku pasan kaki aku mcam ad bende gigit/ketuk2..aku perhati betul2..rupanya ad anak ikan kasi rawatan spa free..ahaha..tq anak ikan!! xsangka byr RM 60 pon ada rawatan spa ikan..ahaha
lebey kurg 30 minit, ktorg bersiap nak balik camp site..
masa tu pacat kat badan Niejam dah hilang..kenyang la tu..darah free..tapi kat baju Niejam penuh dgn darah sebab darah tu xberhenti mengalir..yg kat  badan aku tu die still tgh hisap lagi..bila balik ktorg ikut jalan kat tepi highway..haha...sume drebar kete usha pelik kat ktorg..

kimi lead kawad kaki~~ 

masa ni areefah sempat lagi ber 'TWEET'..adoi~~
~3 mujahidah RO1991~

ikut shortcut 
lalu longkang besau..masa tu aku turun awal sebab agak licin gak ar longkang tu..maka terlepas sesi photoshoot di longkang bersama yg lain...

inilah longkang tu..
peace!! ^^

~Smilee~ :)

tapi yang 
agak kelakor kat sini ialah bila lepas lalu terowong..ada seekor makhluk ni hibernate depan laluan air tu..ish3..anak sapo la tu :D

jgn tgk ktorg...tgk belakang kitorg~~ ^^

..lebey kurg 1/2 jam 
smpai camp site..nampak pakcik ais krim ktorg layan la ais krim dulu..

knee jam..ketiak cover la sikit~ T.T..
~bley nampak kat baju knee jam ad kesan tompokan darah~

tggu giliran..RM 60 juga termasuk pakej ais-krim ye~~

knee jam memilih dua cone..ehem2..ada mesej tersembunyi yg cuba disampaikan oleh knee jam
sebenarnya..kalo smpai mesej tu kat korg..syukurlah ye~~

setiap biji aiskrim berharga 40 sen.. 0.40 x 4 + 0.40 untuk roti..

smpai camp site, aku terus g cafe mintak sejemput garam..sebab aku nak buang pacat 
yg tengah ketagih darah kat badan aku ni..aku suh Ryuzaki san letak garam kat pacat tu so that die akan stop hisap darah aku..ikut pengalaman aku
naik gunung sebelum2 ni, memang aku salu guna lighter atau garam utk halau pacat...so ble ryu letak garam, otomatik la pacat tu menggelupur kene garam..
darah plak mengalir tak berhenti2..adoi~~ yg diorg lak g usha pacat yang gumuk tu..haha



Lich King~~

balik je bilik, ktorg sume siap2 nak mandi...Kid ngan sape tah g masak nasi dengan sardin..yang len..haha..xyah cter la~~ dah penat2 wat jungle trekking
pagi tadi..pengsan la semua kecuali yang bertugas untuk memasak~~


sementara menunggu kaum Hawa amik maggi..lepas kan keletihan~~

tgk kucing tu..die pon letih macam ktorg jgak~~



kimi antara yang terawal rebah~~ beliau menunjukkan gaya  Tuanku Abdul  Rahman
mengisytiharkan kemerdekaan negara

 ble nasi dah masak..sume turun makan..nasi dengan sardin..terbaik!! masa tu mcm dah dkt asar gak la..so makan agak lambat ckit..

nasi yg dimasak oleh Kid @ Lame Tak Jumpe + Sardin cap Giant

pastu, smpai la jua Shafiq Adam ngan Afarel..diorg pon kene sesi taaruf macam yang ktorg buat semalam..pasal Shafiq Adam, die ni the only one pantai timur
yg join camp..cian Shafiq Adam @ ADANG

amik gamba kat fb~~ stalk adang jap~~

..yg Afarel plak, nama die bukan Afarel tp Afarel tu dtg dari pemberian nama timangan famili dia through drama kat tv..haha lagi satu, die pon dduk rombau sama dgn Izrin..die ni dah bertunang..dgn seorang perempuan yang dikenalkan sendiri oleh parents die sendiri..wow.. xsangka jgak la ada lagi yg mcm tu zaman ni..

anak orang minangkabau~~

jam menunjukkan 5.3o petang..ktorg sume solat asar n smbg bacaan mathurat..pastu, lilek2 kat banglo
sebelum bersiap untuk maghrib.. lepas maghrib, ktorg buat short tazkirah yang disampaikan oleh setiap orang..isyak dan turn bdak pmpuan plak masak..jgn la diharapkang deme memasak 
sesuatu yang seperti mak2 kita masak..kami semua bermaggi la malam tu..dah macam mamak, mamak!! maggi satu..kasi telur sekali ok~~

maggi pong cap Giant


ada straw untuk sedut kuah~

tapi ok la diorg masak..walaupun maggi tapi atleast bagi
pendedahan kat diorg untuk memasak..lols..pastu, suppose malam ni perghformance night..tapi sume xberapa 
nak perghform..so digantikan dengan game Regu ( yang sorg kene menunjukkan gaya sesuatu bende without suara, n partner kene teka apekah dia )...
through partner masing2, aku-Sarah, Arimi-Shidi, Ryu-Izrin, Areefah dgn sape tah, Adang-Afarel n Amirul-Kid..yang len pon lupa~~ ada 6 pasangan..first round tu, kitorg decide 
nak amik tema binatang/haiwan..so ktorg list out 3 jenis binatang kat kertas..pastu shuffle sume kertas dgn pasangan lain n ramdom select..dgn masa 2 minit, 
pasangan kene teka binatang yg cuba dilakonkan oleh grup mate..antara yang kelakar masa first round:-

1- Shidi xley teka ape yg Arimmi cuba buat..yg Arimi bagai nak gila buat aksi seekor buaya tapi smpai sudah     die xdpt teka..ahaha..walhal org len sume 
   dah bley teka tu buaya...
2- Grup Adang-Afarel kalo xsilap..diorg dapat satu binatang ni = KUMAN..damn! memang susah la der,,tapi    Adang try jugak la melakonkan watak kuman..die tunjuk 
   kat kulit smbil tunjuk bende tu dicompress dengan mimik muka sekali untuk menunjukkan yang kuman tu sgt kecik..haha...tapi atleast die cbe la jgak..
3- aku ada tulis kelawar..yg dpt aku pnye ryu-izrin..so si ryu nak tunjuk la style batman..tp pnye la lama izrin nak teka..aku tgk dah mcm gaya superman pon ada..sorry ye ryu-izrin.. haha..aku tulis kelawar-memerang-musang..binatang yg susah nak diteka jgak la..huhu
4- Adang-Afarel ada gak dapat bigfoot..si Adang tunjuk kaki..pastu buat gaya besau..tapi masa tu xtunjuk lak YB..ahaha..mula2 lama gak la Afarel nak teka tp
   last minit die dpt gak..tahniah~~

Kid cuba mempamerkan aksi seekor siput babi..^^
ni la dio bigfoot kito.. lebong hok kaki

round dua plak, amik tema pekerjaan..tapi list out lima pekerjaan..masa ni byk gak yg lawak,,sayang xde pulak yg amik gambar..masing2 excited..antaranya:-



1- Areefah melakonkan watak guru..so die tunjuk gaya mengajar depan white board..masalahnya, die dpt     guru besar..so yang besar tu die tunjuk direct kat Arimi
   a.k.a YB ktorg yakni bermaksud Yang Besar..ahaha..sgt kelakar la..cmne lak dpt idea cmtu..
2- Keterujaan Areefah sgt terserlah bila die xdpt memahamkan partner die ttg ape yang nak die lakonkan..die akan melompat keanak-anakan kalau dia xdpt 
   sampaikan lakonan watak tu..siyes..cam anak kecil mntk gula2..ahahaa~~ CODO je..(ayat Amirul)
3- kat kertas aku tulis, aku ada ar letak pekerjaan Perdana Menteri..nak jgak tgk diorg ni kreatif ke x melakonkan aksi seorang PM atau lebih mudahnya Datuk Seri Najib Razak..tapi masa tu xsilap sape ek yg dpt..dia melakukan aksi orang memberi ucapan di hadapan khalayak ramai..so susah la nak tangkap..
   kalo die kreatif sikit, buat la aksi kepala botak di hadapan..atau pon paling simple Satu Malaysia..haha..idea aku masa tu nak kasi je yg susah2..tapi Sarah Najwa plak bangkang~~ masa tu aku dah fikir nak letak jurunikah-penerbit filem-personal assistant..tapi masa utk menulis kat kertas tu x mengizinkan..
4- Masa Sarah melakonkan pekerjaan tu..aku dh dpt teka 3 pekerjaan..so tggl 2..tapi masa xbyk dah...die menunjukkan isyarat duit..aku pon teka lah gabenor bank..
   tukang cop duit..salah jugak...ahaha..tapi dptla idea nak kata Datin Rosmah..tercakap plak~~ ahaha..adoi~~ lebong dah ni~(Adang's Word)..mane la tau diorg letak pekerjaan
   = isteri PM..ahaha

round ke tiga lak, men game lain..dalam bulatan yang besau..setiap orang kene ckp 3 patah perkataan..mcm game kat Group republic..actually game ni adaptasi dari 
variety show Spontan..tapi diorg pnye satu perkataan je..contoh: A: hari B: ini c: dua A: ekor B: katak....smbung~~ so yg ktorg ni pakai 3 words..pastu tukar kepada 
satu perkataan..tapi mcm slow n blur..masing2 malas nak fikir~~ ahaha..so tukar lagi men mcm sekolah rendah dulu..list out nama starting ngan huruf A..pastu negara start
ngan A..pastu tukar game lain lagi..tp aku kasi idea men 1-2-boom...means, ikut turn number..1-2-boom-4-5-boom-7-8-boom...dan seterusnya..bertukar gandaan 5 dan 3..suppose
game ni havoc mcm aku men masa TOT fasilitator kat UniKL dulu..smpai gado2~~ tapi maybe yelah,masing2 penat sgt dahtu..kawe pehe~~ so sume pon bergerak untuk tido di 
banglo..mula2 bdak laki dah ad plan nak GERETEH malam tu..tapi Nur Areefah Safiyah kedekut xnak kasi~~ cis! so melantak cikedis yg arimi beli petang tadi..pastu borak2 
lalu pejamlah mata anak-anak 1991 ni pada pukul 1 pagi..awal~~..penat tapi tersangatlah enjoy :D..

luar macam rumah panjang..dalam macam banglo~~


nantikan pula part terakhir - part 3 - 22 Januari 2012...to be update!!

Tuesday, January 24, 2012

CORETAN CYBER DALAM REALITI-camping RO1991 2.0 (PART 1/3)

19 Januari 2012

52 orang..itulah jumlah ahli Republic of 1991 yang telah menyatakan bahawa mereka akan 'going' ke Camping Republic of 1991  version 2.0 bertempat di Alang Sedayu, Gombak....kagum! aku xsangka sambutan yang diberikan oleh mereka terhadap program  ini sangat menggalakkan..83 yang lain pulak mengatakan bahawa mereka 'maybe' join program ni..dalam kepala otak aku, aku dah fikir
mesti gila nak handle jumlah yang ramai ni..menanti hari esok dengan harapan yang sangat besau!

20 Januari 2012

pkul 10 pagi..baru mata aku tgk matahari~~ :D  semalam punya pasal la ni..adoi!! aku kemas brg2 aku sebelum nak g camping.. jam menunjukkan pukul 12..12.40 aku kene gerak ni..nak kejar jumaat kat Masjid Jamek KL..kang ktm penuh susah plak~~  ble sampai je kat stesen ktm, elok2 ktm menghala KL sampai~~ molek dah tu!! naik, mcm bese, ibarat sardin dalam tin cuma xde kuah je..sampai kl sentral, aku tukar transit g LRT..nak kejar stesen masjid jamek..

LRT Masjid Jamek

smpai! dengar khutbah-solat-nek lrt.. akhirnya, pkul 3.15 petang aku dah smpai LRT Gombak..adoi~~ awal sangat la plak..ingatkan KTM sesak sangat tu yang kuar awal..
aku mesej la Organiser, Nur Areefah Safiyah..die suh aku amik RapidKL T 231..berhenti kat first roundabout UIA.. dan seperti dijangka, nak masuk UIA, pak guard masuk nek bas check ID..damn~~ bende yang sama berlaku masa aku nek Rapid g UITM  Shah Alam tahun lepas..

PAK GUARD: MANE ID AWAK NI?
AKU: (DAMN!) EUH..KAWAN SAYA SURUH SAYA TGGU KAT UIA..
           SAYA ADA CAMPING ARINI..
PG: CAMPING? KAT MANE?
AKU: DEKAT ALANG SEDAYU GOMBAK..ARINI SAMPAI AHAD..(CIS!! ORGANISER XCKP PON PASAL PAK GUARD!! JEMPUT AR PATUTNYA!!)

Pak Guard tu pon wat dono je~~ sume student dalam tu ada ID..aku je forever alone xde ID~~
dpt mesej plak, G KAT TANGGA BESAR DEPAN ROUNDABOUT..SARAH NAJWA TUNGGU DEKAT SITU DENGAN BEG PLASTIK GIANT..

Ni la dia tangga besau tu~~

aku pon jalan, smpai.. jumpa 3 orang pmpuan kat situ, aku pon mencari beg plastik Giant..ahaha..mula2 ingat2 lupa  gak muka Sarah Najwa ni..sebab last aku stalk profile die bulan lepas la kot...die pon tegur aku..tanye punya tanye,  hanya 12 orang je yang datang!! ahaha~~ aku dah agak!! klik xserupa bikin,..tulis je going 52 orang, rupanya 12 orang.. kalo ikut yang version 1.0..9 orang je..tapi kali ni 12..okla~~ ada peningkatan..penambahan 3 orang..so, aku kene la tunggu  sampai pkul 4 sebab nak bergerak sane serentak dengan 11 yang lain..

nampak la kelibat Areefah kulu kilir naik scooter angkat barang..tapi yang kelakarnya, kaki die xsmpai pon tanah ble nek scooter tu..ahaha..die kene jengketkan kaki dia baru ley cecah tanah..kelakar pon ada~~ next, smpai la dua bdak laki : Amirul dgn Rashid...yang amirul ni aku xpenah jmpe kat FB..tp yg rashid ni penah jmpe la komen die...die tulis Rashid hensem,, ahaha..pastu, Ryuzaki San plak sampai atau nama sebanar dia Azizan..rambut panjang pakai topi vacation..ahaha..style gak  pemakaian mamat ni..jam menunjukkan pkul 5 lebey..cis~~ kata je please sharp pkul 4 nak gerak~~ lols..tapi sebab masalah  transport, kene drag masa..malangnya, petang tu lak hujan~~ naseb baik dah solat ngan makan..so lepak kat bawah admin UIA jaga  barang..ngantuk pnya pasal..aku ngan Ryuzaki san tertidor office admin tu sebab dalam tu ada aircond..mane taknya terlena~~ pastu sampai  la kereta Aiman, bdak RO1991 gak tapi xjoin camp..bangun je muka sembab angkut plastik barang masuk bonet..lols..bdak2 yang len sume dah sampai kat camp site..


akhirnya sampai jgak kat camp site..
sampai pon!!

17 minit dari LRT..jmpe la sume tapi 10 orang je yang dpt dtg malam tu..lepas isyak, ktorg  buat sesi taaruf sughra..Tadaa~~ tibe2 acap ngan rafiq dtg..bukan dtg kosong je..ad KFC la ~~ tapi seketul dah kene rembat  dengan kucing~~ T.T
antara anasir yang menghalang objektif 2.2

 ..ble masa sesi taaruf, masing2 perkenalkan diri masing2..major adalah dari UIA..antara yang hadir malam  tu, AKU-NIEJAM-RYUZAKI SAN-AMIRUL-RASHID-KIMI ARIMI-KHIDIR-AREEFAH-SARAH NAJWA-IZRIn-ACAP-RAFIQ..macam2 ragam n soalan yang keluar..lols..kelakar la~~ ape yg menarik masa taaruf?

1)  Cara Areefah perkenalkan nama dia.. NAMA SAYA NOR AREEEEEEEEFAH BINTI MAT        TANTORI..(eh yeke? xbape igt nama bapak die)...die pnye 
 reeeeeee tu 3 harkat setengah..safiyah plak bermaksud nama marhallah die..a.k.a keloj kediaman..die ni kecik orangnya..ada 
    gaya peramah..
2)  Sarah Najwa..macam najwa latif..ahaha..tapi fakta yang pentingnya ialah, dia ni sangat takut dkt kucing..kalo ad kucing
    dtg dekat, die pon ape lagi..menggelabah lari~~ ahaha..berkaca mata dan juga pendek orangnya..
3)  Izrin..kini belajar UTAS = unibesiti tunku abdul samad...ahaha~~ xla! lawak je...universiti tasmania , australia..( pharmacy )
    manis orangnya..sawo matang..
4)  amirul-shidi(rashid)-niejam dulu satu sekolah kat Bandar Tasik Selatan..
5)  reason untuk nama yang digunakan kat fbook..contoh>> ryuzaki san>> dulu die tgk anime>> terus melekat ryu~~
6)  soalan cepu emas


    -status di facebook dan status realiti?
    - nama depan si dia ( BF/GF )..asal usul si dia..si dia belaja kat mane..senang cter banyak tanye si dia dari empunya diri..ahaha
    - kenapa tak add si dia dalam RO1991?
    - CGPA?



sempat lak acap pose cute kat situ~~

amirul (kanan) dan shidi..amirul ni sebijik macam sepupu aku..haha

Arimi dan Sarah..tgh makan malam

inilah sesi mengorek rahsia seperti yang diuarkan dalam facebook..

taaruf selesai.tapi sebelum balik tu, ktorg amik gambar sebab rafiq ngan acap nak chow..

Us, ourselves and we..dari kiri RashCd RashidAsyraaf AzahariKnee JamAmirulhakeem Zulkharnain, Kimi Arimi, AKU, Lame Tak Jumpe, Muhamad Rafique Bin AbdullahRyuzaki San..Sarah Najwa,Nur Areefah Safiyyah,Izrin Anis


 pastu ktorg cabar Areefah angkat kucing  sebab nak tgk die ni tkut kucing ke x..maka! saya ishtiharkan areefah pon takut kucing macam Sarah Najwa cuma kurang extreme sikit dari  Sarah Najwa..haha..
(tgk video)..

video

pastu sume bdak laki stay membincangkan isu-isu terkini dan berkongsi pendapat..enjoy n kagum dengan
conversation tgh malam tu..masing2 coperate nak share pendapat..tepat pkul 2..ktorg tido..kat banglo mewah.. ^^

nantikan part 2 - 21 Januari 2012...to be update!!