sEtuNtas saNg dAltOniEn

My photo
Kadang-kadang aku tak mengerti siapa diriku di tengah-tengah metafora ini..

Tuesday, April 12, 2011

Rapport XpDc guNung NuAng...

program : XPDC GUNUNG NUANG
tarikh     : 8-10 APRIL 2011
tempat   : SG. CONGKAK, GUNUNG NUANG
bilangan : 4 je ~.~ -nazmi    [~~] - akmal    ('',) - huhu91    T.T - lukman

tanpa ada salam dan pembuka bicara, rancangan yang sepatutnya dilangsungkan pada hari sabtu bertukar menjadi hari jumaat..ades~~ni semua gara2 sorg makhluk tuhan ni..jumaat malam tu ktorg tido kat sungai congkak sebab xbuat lagi report kat balai polis utk inform pihak polis..

from left : akmal, khairul, nabil, luqman, adzlan,huhu91
so,pagi sabtu tu..ktorg berkemas dr congkak pkul 7 pagi..itupun dgr bdak2 sekolah memjerit~~ kalo x~~ terlajak la jawabnya..so ktorg buat report dulu kat balai polis batu 18..seb bek dekat dan terus ke hutan rekreasi gunung nuang..dan di sana bermulalah XPDC PAI Gunung Nuang..zass~~

XPDC GUNUNG NUANG

berbekalkan 5 botol air, 60 isi ketam, 60 anjing panas (hotdog), roti sepanjang 15 cm gardenia mari~~,kaya, biskut cream-o dan empat bujang belum terlajak..( sume dah berpunye kecuali aku--serius x tipu )..ktorg streching dan memulakan journey to the peak..dahla xpernah tau route die cmne..ades~~

berikut adalah peserta XPDC ini :-

from left : luqman, huhu91, nazmi ( kenet ), akmal



video


pendakian fasa pertama 

ktorg semua berjalan dengan semangat, penuh keyakinan, dan gigih..sambil bercakap dan bergelak ketawa..sume jalan nak cepat, ada yang sempat merokok lagi..
SAY XNAK TO CIGARETTES!!!
sehingga sejam yang pertama, luqman ketinggalan nampaknya di belakang..
( tercungap2)..namun kami bertiga still ok..jalan xsusah cuma agak curam 45 darjah ke atas..sehinggalah kami sampai ke beberapa pondok utk melepaskan lelah? bley la..tp luqman masih berjalan sebab die lambat dari belakang..bila dia sampai pondok, ktorg gerak xnak kasi die rehat!! wakaka~~..jalan punye jalan, kami sampai ke sebuah kem  
dan berehat sambil makan dan bermandi-manda di situ..!!ada air terjun!! ada jgak mereka2 dari KPJ Kajang  sengaja usha2 ktorg.tp aku xamik port ngan diorg.astaga!!

pendakian fasa kedua 

time ni, masing2 senyap menyepi!! yg dgr hanyalah bunyi2 masyarakat hutan dan..bunyi nafas semput masing2..ahaha...memang track die xkasi chance!! menaik sahaja!! starting dr kem lolo smpai sekarang..pokok tumbang byk..yg lukman lak jalan selangkah rehat lima minit...itu time, aku sebagai pengerusi xpdc ni mintak diorg tggu lukman..mcm siput pon ad ~.~''

pendakian fasa ketiga 

pelik tp benar..sume bising..xde yg senyap..masing2 dah start memaki sama lain..yg akmal marahkan lukman sebab amik step pastu rehat lima minit..memang bising la diorg..kenit lak marahkan lebah yg datang kat dia..yg lukman lak marhkan ktorg suh jalan dulu..die membandingkan lak badan die ngan ktorg..aku lempang gak bdak ni kang..so, ble hati masing2 panas, aku pon xkuasa nak marah2 aku lead the way pisah dgn diorg trus g puncak..non-stop!! kawan2, jaga dirimu baik2!-bait merong mahawangsa..

dan sampailah ktorg di kem pacat n decide nak camp kat situ satu malam..tp bunyi lebah die xley bla ^^'...

sampai kami di sini pkul 4 petang 9 april 2011
dinner time~~~!!!
overview campsite ktorg
so total take time utk sampai ke puncak adalah 6 jam by leg!! agak lama..dan kat kem pacat, punca air agak dekat tp!!! susah gler kot nak g sane!! dahla berkabus, licin la~~


video

so, rasanya sampai sni sahaja report pendakian gunung nuang oleh PAI 2011..turun bukit pon xde masalah..mostly laju..malangnya ujan tp ktorg tetap redah ujan demi mengejar masa..ada lagi masa kelak, insyallah ktorg akan smbung xpdc yg baru..salam~~




2 comments:

  1. ehh mana jalan cerita turun? korang stay je ke kat atas gunung tu?? ada plak internet yer..wahahahahaha

    ReplyDelete
  2. laa..jalan turun sume laju je..xde ape yg bez..masing2 nak laju..sape lak ni??

    ReplyDelete