sEtuNtas saNg dAltOniEn

My photo
Kadang-kadang aku tak mengerti siapa diriku di tengah-tengah metafora ini..

Thursday, June 2, 2011

Mee C Pecah Rekod!!


assalamualaikum...untuk versi kali ini, ktorg iaitu Muhammad Ariff dan Muhammad Akmal telah berjaya memecahkan rekod pendakian sebelum ini dengan catatan masa ke puncak dr bawah dengan jumlah masa 5 jam sahaja!! 


pagar >>kem lolo = 1 jam setengah
kem lolo >>kem pacat = 1 jam
kem pacat >>puncak pengasih = 1 jam setengah
puncak pengasih >>puncak nuang = 1 jam

pertamanya, syukur alhamdulillah ktorg berjaya naik dan turun dengan selamat tanpa kecederaan yang serius..hanya melibatkan beberapa ekor pacat, luka2 kecil dan kejang otot ( sakit woah kejang otot!! )
so, ktorg bertolak dr kajang pkul 3 dan sampai kat renjer nuang pkul 5..dalam 5.30 ktorg dah gerak ke atas..ble sampai kat lolo, ktorg decide tido semalaman..dan cadang nak gerak 4 pagi tp malangnya hujan plak!! so pagi ahad tu ktorg gerak dr lolo pkul 8.40 ( ni semua sebab akmal bangun lambat!! ) pg tu ktorg dah dgr ad satu grup dah nak nek atas around 7 a.m so ktorg bukan leader..( xguna nye mal!!) 




sepanjang perjalanan, ktorg kurgkan beban sebab nak pecahkan rekod yg sebelum ni..bawak air pon sebotol..yg len ktorg tinggalkan kat lolo..sejujurnya, trek dr pacat ke puncak adalah cabaran yg sangat memerlukan kekuatan fizikal dan mental..nak kene panjat pokok kat atas kepala!! selut makan tuan ( kaki aku masuk selut !! ) seram2!!.. steepness die 70-80 degree menegak!! gila la woi!! kalo bawak lukman, aku xtau la die larat ke x..hinggalah puncak nuang..alhamdulillah!!

video


both of us at the peak..4898 feet~~




next, kat puncak agak sejuk even pkul 11..mula2 cam kecewa gak la sebab ingatkan  xde scenary yg  cantik..tp ble dah explore kat area2 situ, jmpe jgak pemandangan memukau..subhanallah!! bley nmpak tasik kat bawah..dan seperti yang dijangkakan, lebah sgt la banyak kat atas tu..plus bende interesting, tupai kagt sane gomok2 dan sgt jinak..respek la lu chipmunks..

nama dia rango~~

video



kemudian tepat jam 12.30 kitorg pon start gerak utk turun ke bawah..dijangkakan kitorang akan turun ke bawah lebih cepat dari waktu mendaki...namun Allah Maha Mengetahui..plus, keadaan licin nak turun..mcm xpdc dulu gak, ujan mula turun pada sebelah petang..xlebat sgt tp okla..it is a non stop journey till down there..sehinggalah kami sampai ke kem lolo kami berehat sebentar mengambil bekalan air dekat kem lolo..

dan kami meneruskan perjalanan kami sehingga ke bawah kira2 pkul 4 xsilap la..haha XD
result of the hiking..pacat seekor dah kenyang kat kaki aku~~kaki cramp~ades..
Alhamdulillah ktorg sampai juga ke persinggahan kami iaitu~~ char kuew teow mali~~ lols lapar gler time tu..after then baru ktorg sampai di rumah..


sehingga di sini laporan xpdc gunung nuang yang sebenar-benar pendakian..berjumpa lagi dalam laporan Gunung Dato'..assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment